1percesek

Kína előretörésének örülni

2023. július 26. - DEFCON_

Szögezzük le: Kína egy kommunista diktatúra, ahol nincsenek pártok, ahol nincs szabad sajtó, ahol nincs szólásszabadság és ahol nem érvényesek a polgári szabadságjogok. Népessége túlzsúfolt városokban él és társadalmának jelentékeny hányada nyomorog. Kínában van a legtöbb kivégzés Földünkön és ott a legjelentősebb a környezetszennyezés a hagyományos erőművek révén. Kína kormányát a kommunista párt irányítja és a legfelső vezető Hszi Csin-ping élethosszig (haláláig) vezetheti az országot. (Gyakorlatilag leválthatatlan.)

kina_tienanmen.jpg

A kép forrása: foxnews.com

A kínai diktatúra egyik legnagyobb modern-kori vérengzését az 1989-es "Tienanmen téri vérengzés" jelentette, amikor a kínai hadsereg ezreket ölt meg Peking főterén, főleg tüntető diákokat (harckocsikat is bevetve). A rendszer azóta is keményen megtorol minden olyan kezdeményezést, ami a kommunista uralmat kétségbe vonja.

Ugyanakkor Kína gazdasága nagy pluralitással működik, szabad cég-alapításokkal, így egy hibrid-rendszer valójában, mely félig kommunista diktatúra félig pedig piacgazdaságban működő és terjeszkedő gazdasági nagyhatalom. Kína egyébként minden téren nagyhatalom: nominális GDP-je a második a világon (éves 19,4 milliárd dollár, míg az USA esetében ez a szám: 26,8 milliárd dollár), hadserege pedig a harmadik legerősebb az USA és Oroszország mögött, de alig lemaradva tőlük. (Az USA - Oroszország haderő-összevetés egyelőre amerikai fölényt mutat.)

Mindent egybevéve ma már Kína szinte mindenben az USA versenytársa, a világ élvonalába tartozó szuperhatalom. Kérdés azonban, hogy beelőzi e valaha Amerikát (mindenben), illetve ez mivel járhat, ha bekövetkezik? Folytatva a felmerülő kérdéseket:

örülnünk kell annak, hogy a Földet majd talán egy kommunista diktatúra uralja majd?

Vannak politikai pártok és erők, akik várják sőt örömmel fogadják a diktatúrák előretörését: azaz a kommunista Kína és a birodalmi Oroszország világhatalmi elsőségét.

Vajon sejti e bárki is, aki ezt az irányvonalat vallja, hogy milyen lesz majd egy ilyen birodalomban élni? Nincsenek válaszok, illetve mindenki maga adja meg (ha végiggondolta)! 

1perces_allec.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://1percesblog.blog.hu/api/trackback/id/tr9818179791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lone Wolf_ 2023.07.27. 11:41:25

A két világ-politikai tömb "harca" két területen zajlik: az egyik "front" a gazdaság, a másik pedig a fegyverkezés illetve proxy-háborúk sora. Az egyik oldalon a NATO szervezetének 31 tagállama + Japán, Dél-Korea, Ausztrália, Új-Zeland, a másikon pedig az SCO azaz Sanghaji Együttműködési Szervezet. (Az orosz - kínai - indiai iráni tengely). Sokkal kiegyenlítettebb erőviszonyok mint hinnénk.

Billy Hill 2023.07.27. 12:17:26

Kellett örülni pl. a Római birodalomnak? Ezek kialakulnak és megszűnnek, teljesen függetlenül az egyén kívánságaitól. Nem kell örülni, de a nemtetszésünk miatt nem fog mindenki megállni, és magába nézni.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.07.27. 13:29:06

Kínát vehetjük úgy, hogy az jelenleg egy császárság. Róma is császárság volt, a napóleoni Franciaország is, a Német-Római Császárság is, a Habsburg-birodalom is, Kína korábban is az volt, most is az, csak más a körítés. A császárság egy elnyomó rendszer, a módszerei ahhoz illenek. A kommunizmus, csak azért, mert a kommunista Szovjetunió ettől nagyrészt függetlenül uralkodó szerepet játszott a szocialista tömbben, nem lesz automatikusan rossz, az csak egy ideológia. Eléggé mindegy, hogy egy császár és főhivatalnokai milyen ideológiát hirdetnek az uralkodásuk mellé, az csak egy császárság és ennyi. Mi ezen nem fogunk változtatni, inkább próbáljunk együttműködni velük, ha már ők a világ egyik leghatalmasabb országa. Aki finnyáskodni akar, az menjen valahová oda, ahol Kína hatása nem érvényesül, ez a hely valószínűleg valahol a Földön kívül van. Az USA valójában, titokban nem az ideológiát kifogásolja, mert az nekik teljesen mindegy, ők csak a gazdasági vezető szerepüket féltik, ehhez igazítják az ideológiai tárgyú kifogásaikat, ezt el is engedhetjük a fülünk mellett.

Lone Wolf_ 2023.07.27. 13:34:51

Legújabb posztunk a Kína köré szerveződött és a napokban megerősödött szövetségi rendszerről szól:
.
1percesblog.blog.hu/2023/07/27/a_sanghaji_egyuttmukodes_sco_a_nato_eros_ellenfele
.
süti beállítások módosítása