1percesek

A Sanghaji Együttműködés (SCO) a NATO erős ellenfele

2023. július 27. - Lone Wolf_

A nemzetközi média rendszerint a NATO világ-elsőségét emelik ki, miközben Irán csatlakozásával július 4-én (ironikus módon az amerikai "függetlenség napján") a Föld talán legerősebb összefogása és gazdasági-katonai szövetsége született meg. Ez a bizonyos szövetség a Shanghai Cooperation Organisation (SCO) azaz Sanghaji Együttműködési Szervezet nevet viseli. (Röviden: sanghaji kilencek.) A "megszületés" persze idézőjelek közé teendő, hiszen már 1996-ban létrejött, de Irán csatlakozásával vált egyenértékű kihívóvá a nyugat számára.

sco_szervezet.jpg

Az ábra forrása: wikipedia.org

A sanghaji gazdasági - védelmi szervezet tagjai között 5 atom-nagyhatalom is megtalálható (Kína, Oroszország, India, Irán, Pakisztán) és 4 gyengébb ázsiai ország: Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán. Együttesen a Föld népességének 40%-a él ennek a szövetségnek a területén. (Irán atomhatalmi státusz egyelőre még bizonytalan [de valószínű])

A kilenc felsorolt országhoz tartozik egy 16 országból álló partneri - tagjelölti (megfigyelői) kör is, melyekben olyan jelentős erőt felmutatni tudó államok is vannak, mint Törökország, Szaúd-Arábia, Egyiptom és Azerbajdzsán. Ezek közül Törökország helyzete különleges, mert egyelőre még a NATO -nak is tagja (bár nem valószínű, hogy sokáig). Az arab világ két vezető államának, Egyiptomnak és Szaúd-Arábiának a jelenléte pedig valószínűsíti az egyre nagyobb jelentőségű Arab-világ támogatását is a kínaiak vezette szövetség számára. Érdekes Észak-Korea helyzete is, mely ugyan jelenleg nem kapcsolódik a kínai szövetséghez, de egy esetleges háborúban egészen biztosan őket támogatná (régi ellenfeleivel: Amerikával, Japánnal és Dél-Koreával szemben).

Növeli a Sanghaji kilencek erejét a BRICS államok támogatása is (Brasil, Russia, India, China és Republic of South Africa), mely jelentős átfedésben van velük, de biztosítja Brazília és Dél-Afrika partneri kapcsolatát.

Mindent egybevéve a Sanghaji Szövetség és a BRICS államok összefogása mára méltó ellenfele lett minden nyugati szövetségi rendszernek és a NATO -nak is. Népességszáma messze túlszárnyalják a NATO -t, GDP terén pedig folyamatosan felzárkózásban vannak. Jelenleg az Észak-Atlanti összefogások (NATO és támogatók) 55-60 milliárd dollárnyi GDP-t tudnak felmutatni, míg a sanghajiak (plusz partnereik) már 30 milliárd fölé emelkedtek.

Minden jel arra mutat, tehát hogy a világ újra kétpólusúvá változott (mint a hidegháború alatt), melyben a Sanghaji Szövetség nagyon komoly ellenfele már minden téren a NATO -nak.

***

A két tömb haderő-összevetése egy külön elemzést érdemel, de az már így is látszódik, hogy élőerőben és az atomtöltetek számába a Sanghaji Szövetség van fölényben, tengeralattjárókat illetően kiegyenlített a helyzet, a vadászgépek és repülőgép-hordozók terén pedig egyelőre a NATO elsőbbsége a biztos.

nato_sco.jpg

1perces_allec.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://1percesblog.blog.hu/api/trackback/id/tr3718180231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fritz Gerlich 2023.07.27. 14:29:37

Mivel a Sanghaji Együttműködés erősebb központi irányítású államokból áll (diktatúrák tartoznak ide) egységesebb fellépésűek is, mint a NATO mely egy nagy világháborús konfliktusban sok tagállam katonai passzivitásával kellene hogy számoljon. Ezt figyelembe véve a Sanghaji - BRICS szövetség már most egyenértékű a NATO aktív tagjainak összefogásával. Sőt több tekintetbe leelőzte már.
süti beállítások módosítása