1percesek

Miért nem tudják sokan: mit ünneplünk augusztus 20-án?

2021. augusztus 20. - DEFCON_

Vannak akik megdöbbennek, mások dühösek lesznek, a legtöbben viszont csak vállat vonnak, amikor egy-egy médium (újság, TV, on-line felület) megkérdezi az utca emberét: mit ünneplünk augusztus 20-án és minimum felerészben rossz válaszokat hallanak. A helyzet az ugyanis, hogy az emberek nem kevesebb, mint fele rosszul tudja, vagy egyáltalán nem is tudja, hogy mit jelent a nagy felhajtás (pl tűzijáték) minden évben ezen a napon. Pedig nem bonyolult, ráadásul mindössze három nemzeti ünnepünk van (március 15., augusztus 20. és október 23.), így nem is lenne túl nagy kihívás legalább ennek a háromnak az ismerete. [Március 15-én az 1848/49-es forradalom és szabadságharcot, augusztus 20-án az államalapítást, és Szent István királyunkat, október 23-án pedig az 1956-os forradalom és szabadságharcot ünnepeljük.]

szentistvan.jpg

A kép forrása: kuruc.info

Mi lehet a nagy tudatlanság oka? Három dolog bizonyosan: egyrészt oktatási rendszerünk, mely sajnos nem helyez elegendő hangsúlyt a nemzeti ünnepekre, szimbólumokra, szokásokra és hagyományokra, másodrészt a "nagy nemzeti érdektelenség", mely egy ideje a mai társadalom egyik átka és a magyar családokban sem teszi témává a magyar történelem ünnepeit, végül a hazai média, mely elhanyagolja a három említett napnak a kiemelését és történelmi szerepét.

Az 1000 és 1038 közt népünket vezető Szent István a legelső olyan magyar uralkodó volt, aki már nem fejedelemként, hanem a keresztény Európa által elismert királyként uralkodhatott, megalapítva a középkori keresztény magyar államot, melyet minden európai monarchia elfogadott (a pápával együtt). Augusztus 20-án tehát Szent István királyunkat és az államalapítást ünnepeljük és történelmünk egyik legfontosabb fordulópontjára emlékezünk. Ez a lépés biztosította ugyanis fennmaradásunkat (és európai beilleszkedésünket). 

A munkaszüneti nap, a tűzijáték a sok program és ünneplés nem önmagáért van tehát, hanem olyan gondolatokért, melyek európaiságunkról szólnak. Nagyon is aktuális téma, kár lenne tagadnunk. 

1percesblog_alsofejlec2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://1percesblog.blog.hu/api/trackback/id/tr5716665722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása