1percesek

Nagyhatalmak titkos alakulatai

2021. július 18. - DEFCON_

Arról már a külföldi híradások, média-megjelenések, CNN, BBC, Al-Jazeera beszámolók révén is régóta tudunk, hogy az amerikai hadsereg, illetve az USA-titkosszolgálatok, de leginkább a CIA rendszeresen hajt végre különböző titkos katonai akciókat határain kívül is (például különböző személyeket likvidál, mint másfél éve Szulejmáni iráni tábornokot egy drónnal Bagdadban, 2020 januárjában). Viszont arról már sokkal kevesebb az információ, hogy Oroszország is hasonlóan cselekszik egy ideje: Vlagyimir Putyin, 21 éve hatalmon lévő orosz diktátor vezető legalább 7 éve szponzorálja és irányítja azokat a titkos fegyveres csoportokat, melyek például a 2014/15 -ös ukrajnai konfliktusban is megjelentek (és azóta is jelen vannak), majd beavatkoztak a 2016-os amerikai elnökválasztásba és bevetésre kerültek a szíriai polgárháborúba, sőt Líbiában, Venezuelában illetve Szudánban is (és még ki tudja hány helyen).

specnaz.jpg

Orosz specnaz katonák (A kép forrása: rbth.com)

Az egyik ilyen titkos orosz fegyveres szervezetről - konkrét nevén a Wagner-csoportról - Amy Mackinnon újságírónő írt érdekes cikket a Foreign Policy nevű on-line újságban. [A cikket a danubeintitute blog szemlézte színvonalasan.] Ez alapján úgy tűnik, hogy a már ismert szpecnaz különítmények mellett létezik legalább még egy ugyancsak komoly katonai erővel rendelkező, jól képzett orosz különleges alakulat, mely a piszkos munkát végzi Putyinnak külföldön. Orosz újságírókat likvidál és az orosz érdekeket "egyengeti" afféle orosz CIA módjára.

A dolog annyiban mindenképp érdekes, hogy a közgondolkodásban elég népszerű, "Amerika a világ rendőre" elképzelést némileg árnyalja, hiszen egyértelművé teszi, nem csak a csúnya, gonosz USA de bizony Oroszország is rendszeresen avatkozik más államok ügyeibe és likvidál más országbeli "ellenségeket". Mármint olyan személyeket, akik számukra ellenségnek minősülnek. 

1percesblog_alsofejlec2.jpg

2021.07.18.(11:55) 

A bejegyzés trackback címe:

https://1percesblog.blog.hu/api/trackback/id/tr5916631548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

birka menet 2021.07.19. 18:01:34

@Motorogre:

Csókoltat Litvinyenko. A többiböl meg van a blogban is szemezgetve.

Örömhernyó 2021.07.19. 18:54:51

Az, hogy az oroszok külföldön likvidálnak embereket, az nem újdonság. A szovjet időkben is ezt tették, aztán Jelcin idején csak azért lassultak kicsit, mert volt elég bajuk belföldön.
Franciaország, UK, Izrael, Kína, Törökország, Szaúd-Arábia, Irán is hajt végre külföldön célzott likvidálásokat.
A Wagner-csoport jellemzően PMC feladatkörben tevékenykedik, nem a legkifinomultabb műveleteket bízzák rájuk, hanem oroszokkal szimpatizáló kormányok bunkósbotjaként alkalmazzák őket.

A valóban jó szervezett, konspirációt igénylő merényletek a GRU feladatkörébe tartoznak. A GRU pedig már régi szervezet, régen is a külföldi felderítés, diverzáns akciók, merényletek voltak a feladatkörében.

@Motorogre:
A poszt hű a blog címéhez, tényleg egyperces.

Az amerikaiak jóval szélesebb földrajzi területen avatkoztak be a világ folyásába, mint az oroszok, egyszerűen mert mindenütt ott vannak. Az oroszok meg a Szovjetunió felbomlásával elég sok helyről kiszorultak.

nemecsekerno_007 2021.07.20. 09:14:08

@birka menet: Téged meg csókoltat Edward Snowden Moszkvából.

CSOKKI MÁLNA 2021.07.20. 09:25:00

Ahogy a britek és a franciák is. A kínaiak biztos nem. Ők nem olyanok.:)

laci_52 2021.07.20. 11:13:11

A Moszadot miért nem említi a poszt? Évtizedek óta aktívan működik és több száz embert likvidált már.

steery 2021.07.20. 13:19:31

Valójában minden ország ezt csinálja, csak változó mértékben. Ezért nem dőlt még össze a világ, mert a rosszfiúk egymás kiirtásával vannak elfoglalva, ahelyett, hogy a jófiúkat irtanák. Ettől persze nem lesz béke, sőt, folyamatos feszültségek forrásává válik a sunyi gyilkolászás, viszont egyfajta szelepként működik: egyben le is ereszti a feszkót, mert rendszeresen eltávolításra kerülnek az életből a különösen veszélyes alakok. Akik közé beszámítanak az oknyomozó újságírók és politikai felforgató alakok, forradalmárok és izgágák is.

Motorogre 2021.07.20. 17:49:26

@birka menet: Konkrétumokkal gyéren vagyunk mindannyian (talán szerencsénk is), de hát ez egy ilyen "iparág".
Nézzük csak: a pápamerénylő Ali Agca bolgár motivációjú volt (beismerte), Elbert János arcidegzsábában szenvedett de a KGB-t hozzák hírbe....
Igen, Szkripal és Litvinyenkó ügye közismert .. de semmi nem biztos.
Azaz marad minden a legenda szintjén - mindkét nagyhatalom esetén.

@örömhernyó: Az oroszok - mint köztudomású - a spájzban vannak. Ne hidd hogy kiszorultak volna bárhonnan is.
Hogy a harmadik mit csinál ? - még nem hozták hírbe őket.

nemecsekerno_007 2021.07.20. 22:10:35

@reCAPTCHA_védelem: Az újabb 2/3-on is így fogtok röhögni?! Nektek már csak a heherészés marad libbant.
süti beállítások módosítása