1percesek

A magyar Watergate megfigyelési-botrány

2021. július 19. - DEFCON_

Sok - sok éve, 1972 június 17-én fontos esemény forgatta fel az USA közvéleményét: öt kormánynak dolgozó személyt tartóztattak le ugyanis a washingtoni Watergate épületben, mert betörtek a demokrata párt irodáiba és lehallgató-készülékeket helyeztek ott el. Alig 25 hónappal később (1974 augusztus 9-én) az Egyesült Államok elnöke, Richard M. Nixon lemondani kényszerült elnöki hivataláról. Az amerikai közvélemény és igazságszolgáltatás nem tűrte, hogy Nixon megússza a lehallgatási botrányt.

watergate.jpg

Ma, Magyarországon hasonlóan komoly ügy borzolja a kedélyeket: a Direkt36 ugyanis (kb 24 órával ezelőtt) leleplezte, hogy egy kizárólag kormányok által megvásárolható izraeli szoftverrel (a neve: Pegasus) 300 hazai közszereplőt (!) újságírót, politikust, jogászt és egyéb személyt figyeltek meg (nyilvánvalóan és egyértelműen kormányzati megbízásból). Az első kérdés (bennem legalábbis):

"tényleg ennyire paráznak odafönt az ellenzéki értelmiségiektől?"

Ami magát az esetet illeti: a kormány tagad, sőt bagatelizál, az ellenzék ügyetlenkedik, a lakosság meg a vállát vonogatja. Hááát nem vagyunk egy Amerika. Ott már 72-ben belebukott egy hasonló ügybe egy elnök, itt meg nem is nagyon idegeskedik a kabinet. Miért is tenné? Nem tartanak semmitől. Az itteni lakosság nem az a gyorsan ítélkező tömeg. Jó, oké, Gyurcsány ellen megmozdultunk, de hol vagyunk már attól.

megfigyeles.jpg

A magyar Watergate - hogy egy nagy magyar film-klasszikust idézzek - olyan, mint az 50-es években narancsként termesztett citrom: "kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a mienk".  

 ***

1percesblog_alsofejlec2.jpg

2021.07.18.(11:55) 

A bejegyzés trackback címe:

https://1percesblog.blog.hu/api/trackback/id/tr8816633088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CSOKKI MÁLNA 2021.07.20. 07:52:41

Ez lett volna 2022 köteles beszéde. De miért jöttek elő vele már most? Nyílik az olló?:)

odamondó 2021.07.20. 08:05:46

Sajnos semmi sem lesz itthon. A vak fideszes bármit megmagyaráz.

@CSOKKI MÁLNA: ez egy nemzetközi botrány amiben Magyarország is érintett. Mire gondolsz, hogy most jöttek vele elő?

CSOKKI MÁLNA 2021.07.20. 08:19:08

@odamondó: Régi trükk. A titkosszolgálatok törvényes megfigyelési műveleteit úgy beállítani, mintha a kormány ellenzék elleni akciója lenne. De miért lövik már el most a puskaport az ellenzéki kampánystratégák?

Namir 2021.07.20. 08:27:47

Persze, persze...

Megint szeretnétek ÜGYET csinálni a semmiből, mint 2002-ben a köteles beszéddel, amiről Gyurcsány maga árulta el, hogy nem volt igaz.

Mi lenne, ha most a változatosság kedvéért hazugságok helyett "hazudtunk reggel, éjjel meg nappal", igazat mondanátok?

Argus_ 2021.07.20. 08:40:39

@CSOKKI MÁLNA: "törvényes megfigyelési műveletek?" ... 300 ember folyamatos megfigyelése? ... Akkor olyan, hogy "nem törvényes megfigyelési művelet" létezik egyáltalán a te fogalmaid szerint???

Paracord 2021.07.20. 08:48:47

Egyáltalán MIÉRT kellett őket megfigyelni? Veszélyesek voltak az államra? Veszélyesek voltak Orbán hatalmára? Paranoiásak kicsit a Fidesz nagykutyák? Valamit mégiscsak elért az ellenzék? :)))

midnight coder 2021.07.20. 09:01:01

@odamondó: Persze hogy semmi. Anno az Öszödi-beszéd legalább 3x ekkora gáz volt, és annak sem volt semmilyen következménye, ennek miért lenne? Ez itt Kelet-Európa és nem a 70-es évek USA-ja. Ma az amcsiknál is max. akkor lenne következménye, ha a republikánusok csinálnák, de ha a demokratákról derülne ez ki, akkor pont úgy nem történne semmi, ahogy itt sem fog.

nemecsekerno_007 2021.07.20. 09:09:42

300 magyar telefonszámából kimazsoláztak 10-et amivel lehet támadni a kormányt. Mi van ha maradékból van olyan amit törvényesen figyeltek meg?!
Ez is visszafelé sülhet el gyerekek :))))))
A teljes ellenzéki média habosítja a témát két napja, de nincs hálózat :)))))))

kritizator 2021.07.20. 09:20:44

@odamondó: Ja. Soros ügynökeit megéri lehallgatni:)

kritizator 2021.07.20. 09:22:16

@nemecsekerno_007: De mért pont ez a tíz ember? Talán bűnözök, pedofilok stb?

ursus artos 2021.07.20. 09:31:40

A poszterben nem az az első kérdés merül fel, hogy igaz-e amit a direkt36 ír?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.07.20. 09:52:46

A ballibek már az elején bukták az ügyet, a kisember ásít.

kvp 2021.07.20. 10:16:07

50000 emberbol 300 magyar. Ez kb. 0.6%. Nem valoszinubb, hogy egy a magyar allamtol teljesen fuggetlen kulfoldi szervezet figyeli oket valamilyen okbol? Szoval az is siman lehet, hogy a fidesz reszerol a "Nem mi voltunk!" reakcio jelen esetben tenyleg igaz. Egy amerikai vagy izraeli allami szervezt is siman osszeszedhet 0.6%-nyi magyar allampolgart, foleg ha az erintettek jartak Izraelben vagy az USA-ban.

Ekrü 2021.07.20. 11:23:52

Viharocska egy pohár vízben.Basszus ki az a hülye aki nem tudja,hogy a telefonon keresztül simán ellenőrzik.Nem a kormány,hanem az összes multicég.Ha ma beütöm,hogy toronyórát keresek lánccal,akkor holnaptól minden oldal amit megnyitok láncos toronyóra készítő cégek hirdetéseivel lesz tele.
De amúgy bájos ez az egész.Strache-t titkosszolgálati módszerrel megfigyelték és lehallgatták,baloldali kommentelők szerint nem baj,hisz a lebukás a lényeg.
Borkait illegálisan lehallgatták és levideózták,baloldali hozzászólók szerint a cél szentesíti az eszközt.
A kormány vett egy kémprogramot több más kormánnyal egyetemben,bizonyíték,hogy illegális lehallgatások voltak az ugyan nincs,de a baloldali hozzászólók szerint "fúj,diktatúra".
Komolyan ennyire álszent ,hazug bandát rég nem hordott a föld a hátán.
UI: Most olvasom,hogy ezzel a programmal pld a pedofilokat derítették fel.Érdekes módon pont most zavar egyeseket amikor ugye a pedofil törvényen megy a vita....

különvélemény 2021.07.20. 11:31:02

Nézzük a fő szereplőket:
"Forbidden Stories" (egyik fő támogató OSF), Ő volt a szervező, médiapartnerei csupa álbalos globalista lap, köztük a Direkt36
"Amnesty International" (OSF) ők vizsgálták be az állítólagos telefonokat
"Citizen Lab" (OSF) ők vizsgálták "függetlenként" a telefonokat
"Direkt36" (OSF) ők hozták, és hozzák majd le, napirenden tartás végett a cikkeket itthon, az ő 2 munkatársuk telefonján volt állítólag a szoftver
(továbbiakban OSF koalíció, csak a triggerelés miatt :))
NSO izraeli cég, ők árulják a szoftvert

Az NSO tagadja, hogy bármi tőlük szivárgott volna ki, nincs központi adatbázis, az ügyfelek egyedileg, darab licenc alapján használják a szoftvert, ők nem tudnak róla, kik a célpontok.
A méregdrága darab licenc biztosítja, hogy le legyen tömeges megfigyelés, ami gondolom az NSO exportengedélyének feltétele. Állítólag 45 ország vette meg, átlagosan 112 célpontja ellen aktív. Ez olyan 5000 db licenc.
Az OSF koalíciónak létfontosságú, hogy legyen egy "központi adatbázis", mert azt senki sem hiszi el, hogy tucatnyi országból szivárogtattak ki államtitkokat.
Márpedig ők ilyen 50 ezres adatbázist lobogtatnak, ellenőrizni senki sem tud semmit.

Az OSF koalíció évek óta támadja az NSO-t, legutóbb pont egy éve veszítet pert az AI az NSO-val szemben az izraeli bíróságon, mivel a bíróság előtt nem tudták bizonyítani a hekkelés tényét, sem saját (AI alkalmazott) telefonján, sem másén.
Tehát jogerős ítélet van arról, hogy nincs bizonyítékuk.
www.reuters.com/article/us-cyber-nso-group-amnesty-idUSKCN24E1GP

Az Amnesty-nek ez volt a 3. próbálkozása az NSO-val szemben.
A Citizen lab is támadta ekkor az NSO-t.
www.theguardian.com/world/2020/may/12/cat-and-mouse-game-how-citizen-lab-shone-a-spotlight-on-israeli-spyware-firm-nso

Már ezekben a támadásokban is előkerült sok név, amit most bombasztikus új hírként tálal, és fog tálalni a koalíció és a médiapartnerei.

A HVG legújabb cikkében megemlíti egy "berlini lab" szerepét, amit az AI-nak tulajdonítanak, de a cikkben megemlített vezetője "Claudio Guarnieri" érdekes módon a Citizen Lab vezetője is. Igen a cégé, aki "függetlenként" újra megvizsgálta a telefonokat, valószínűleg a vizsgáló eemberke átadta a bal kezéből a jobb kezébe a telefont.
re-publica.com/en/member/252

m.hvg.hu/tudomany/20210720_nso_pegasus_lehallgatas_megfigyeles_kemszoftver_telepitese_mit_tud

Természetesen hekkelés ellenőrző szoftvert is mellékeltek, ugyan bíróságon tavaly nem tudták bizonyítani a hekkelést, de biztos jó lesz a pórnépnek a szoftverük pánikkeltésre.

A hvg cikk utolsó bekezdéséből is csak az derül ki, hogy nem a megfigyelés ellen küzdenek, hanem az NSO ellen.
Bőven van lehetőség megelőzni a hekkelést, csak az Android és iOS telefonok sérülékenyek, azok sem minden üzenetküldővel.
Tehát bármilyen linuxot futtató akár gyári, mint a Purism telefonja, akár utólagos, mint a számtalan telefon OS, nem érintett a hekkelésben.
De nem okostelefonokat is lehet még kapni, vagy régit használni.

Nekem ebből az jön le, hogy a fő célpont az NSO, ha konteóznom kéne akkor azért, mert egyeseknek nem tetszik, hogy nem csak a CIA tudja lehallgatni pl. Angela Merkelt, hanem mindenféle nem amcsi barát ország is vehet kémszoftvert.
Ez a totális médiakampány csak a következő lépés a sok elbukott próbálkozásból, hogy visszavonassák az NSO exportengedélyét.
A magyar szál nem érdekel, mindenki azt mond, amit akar, szerintem az utolsó pillanatban húzták elő a kalapból, elvégre választások jönnek, az OSF meg nem a legjobb barátja Orbánnak.

frikazojd · http://kocs.ma 2021.07.20. 11:36:18

Semmi nem lesz. Vagy ha alakulna is, a fidesz eltapos mindenkit mint Lukasenka, hiszen bárki szervezkedőről van kompromat. Az ország még jobban belegabalyodik a NER diktatúrába és évtizedekig egy gőzölgő foshalom lesz ahol mindig tapsikolnak a hatalomnak azok a lelki sérültek akik épp azon a héten nem ellenség.

Sir Gombóc 2021.07.20. 12:21:27

@Ekrü: ez a hozzászólásod azt mutatja, hogy még az eszközeid beállítását sem tudod megoldani.
De osztod az észt.

Sir Gombóc 2021.07.20. 12:24:28

@különvélemény: a magyar szál annyiban érdekes, hogy ha tényleg megfigyeltek ellenzéki politikusokat, aktivistákat, újságírókat bűncselekmény gyanúja nélkül, a kormány által vásárolt eszközzel, akkor nem törvényesen jártak el, ami erősen problémás.

nemecsekerno_007 2021.07.20. 13:40:12

@különvélemény: Jaja, valami nagyobb titkosszolgálati műveletnek a része.

különvélemény 2021.07.20. 13:50:00

@Sir Gombóc:
Úgy sem lesz semmi, az ellenzéknek is az az érdeke, hogy ne derüljön ki semmi.
Még ha bele is néz az ellenzék a nemzetbiztonsági bizottság ülésén, akkor is azt hazudnak, amit akarnak, se megerősíteni, se cáfolni nem lehet ezeket az információkat, majd ha lejár a titkosítás, csak akkor derül ki.
A fidesz viszont elvből blokkolni fogja a bizottságot, emlékezz csak, amikor Demeter Márta szivárogtatott ki hivatali titkot alpári politikai sárdobálás céllal:
hvg.hu/itthon/20210115_zart_targyalas_demeter_marta

Szóval mindenki azt hazudik, amit akar, majd x évtized után megtudod.
Az Amnesty-sek sem állítanak semmit, csak hogy kaptak egy valamilyen listát valakitől, valahonnan, valamikor, amin valami van.
Ez a lényege a mai propaganda hadjáratoknak, mint a napi szinten előforduló "orosz hekker" történetek.

eßemfaßom meg áll 2021.07.20. 13:58:50

"Ott már 72-ben belebukott egy hasonló ügybe egy elnök,"

Az akkor volt, most viszont 2021 van. NSA? PRISM és társaik? Belebukott valaki?

midnight coder 2021.07.20. 14:01:45

@Sir Gombóc: Azok után, amik az elmúlt 30+ évben zajlottak idehaza mindkét oldalon, gondolod hogy majd pár lúzer megfigyelésébõl lesz idehaza ügy?

eßemfaßom meg áll 2021.07.20. 14:05:12

az mondjuk szép ahogy a szokásos bloggerek ugranak a témára mint gyöngytyúk a takonyra :)

Alick 2021.07.20. 15:00:24

"Ott már 72-ben belebukott egy hasonló ügybe egy elnök,"

Akkor lehetne kezdeményezni az összes EP képviselő lemondatását:

www.pcx.hu/az-europai-parlement-megszavazta-netes-beszelgeteseink-automatikus-megfigyeleset

Orbánék latrinája csak egy kis pöcegödör a brüsszeli trágyadombhoz képest...

Fritz Gerlich 2021.07.20. 15:38:15

@eßemfaßom meg áll: És az is, ahogyan a szokásos kommentelők rábuknak az ilyen posztokra, mint a falusi kurva a bránerre.

morph on deer 2021.07.20. 16:39:53

A helyzet az, hogy igazából mindenkit meg lehet figyelni egészen törvényes módon, ha olyan bűnüggyel kapcsolatban gyanúsítják, amely börtönbüntetéssel jár, ha jól tudom ez talán két év kell, hogy legyen, de ez változhatott.

Szóval kell hozzá gyanú, és erre való hivatkozással lehet az igazságügyi szerveknek engedélyezni, és csak az engedély birtokában lehet törvényesen lehallgatni/megfigyelni valakit.

Tehát az nem törvényes indok, hogy mondjuk orbán kíváncsi, hogy mit pletykálnak róla valaki vacsoravendégei, vagy hogy egy fotós milyen célból fényképez egyébként legálisan is fotózható épületet, például.

Ez a dolog ennyire egyszerű.

Ehhez képest a magyar kormány egy darabig hallgat, aztán elkezdenek hülyeségeket beszélni, - Szijjártó, - vagy meg összevissza kerülgetik a kérdést egyetlen érdemi válasz nélküli hablaty kíséretében - Varga Judit - meg tovább hallgat, mint orbán a fűben…
Azt senki nem meri mondani, hogy “nem történt ilyen” - hogyhogy?

Mert ha az illetékes azt mondja, hogy “nincs róla tudomása”, akkor talán nem végzi jól a munkáját a titkosszolgálat élén, és valami másféle foglalkozás után kéne néznie, mert neki az a dolga, hogy tudjon ilyesmiről, akárki csinálja is!

Enyhén szólva is szánalmas ez az egész.

Arra mondjuk kár számítani, hogy ez majd elmúlik, és mindenki elfelejti, mert pl a franciák máris nyomoznak a marokkóiak által megfigyelt francia újságírók kapcsán, tehát nemzetközi visszhangja lesz a dolognak, az biztos.

Ilyen körülmények között lapítani pedig felér egy beismeréssel, ezen azért el kéne gondolkodnia derék kormányzatunknak, - szerintem.

CSOKKI MÁLNA 2021.07.20. 17:39:31

"A magyar Watergate.."

Mi lenne az amerikai Őszöd?:)

különvélemény 2021.07.20. 17:49:37

@morph on deer: "tehát nemzetközi visszhangja lesz a dolognak, az biztos."

Igen az a jogállam halála lenne, mert semmilyen bizonyítékokat lobogtatnak semmilyen médiumok.
Mint írtam feljebb, az AI és koalíciója, már nem egyszer elbukta az NSO elleni támadást, legutóbb pont egy éve jogerősen, mert semmit sem tudtak bizonyítani.
Erre húzták most elő a kalapból a kamu listát, sok évnyi hasztalan lejárató kampány után a céggel szemben.
Tehát, az AI gyanúsít egy céget, aki ellen jogerősen pert vesztett, bizonyítékok hiányában. Nagyon meggyőző.

De ilyen világban élünk, a nembizonyítékok korában.

bekrepált script 2021.07.20. 18:12:46

@Ekrü: Látszik hogy hülye vagy hozzá. Egy internetes keresés, meg okostelefonról titkosítható beszélgetés két különböző dolog.

reCAPTCHA_védelem 2021.07.20. 18:13:38

Különben érdekes mennyire érzékeny a téma a fidesztáliboknak, egymást túllicitálva hajtanak a krumpliért.

reCAPTCHA_védelem 2021.07.20. 18:16:16

@midnight coder: Nem, valóban nem. Ez arra való hogy az EU vezetői megfingassák Orbánt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.20. 18:36:54

@CSOKKI MÁLNA:

"De miért lövik már el most a puskaport az ellenzéki kampánystratégák?"

Nem a magyar ellenzék döntötte el, hogy éppen most próbál botrányt kreálni, nekik jobb lett volna jövő tavasszal. Az ügy épp most pattant ki, ők pedig lecsaptak rá, mint tyúk a takonyra. Úgy állítják be, mintha a magyar kormány bukott volna le, holott még az sem bizonyosodott be, hogy a kormánynak bármi köze lenne az egészhez. Ahogy @kvp: írja, valószínűbb, hogy egy a magyar kormánytól független, sőt nem is magyar szervezet végzi a megfigyeléseket.

Persze az is kiderülhet, hogy tényleg sáros a kormány. Végtére is O1G keze messze elér, állítólag még Bill Gates is a megfigyeltek között volt. :P Viszont akkor nemcsak a magyar kormány sáros, hanem egy sor nyugati kormány, hiszen a szoftvert gyártó cég csak kormányoknak ás állami szervezeteknek adja el a kémprogramot.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.20. 18:38:59

@morph on deer:

"a franciák máris nyomoznak a marokkóiak által megfigyelt francia újságírók kapcsán"

Hogy is van ez? A magyar kormány figyel meg a marokkóiak számára francia újságírókat? :PP Hááát, ez az Orbán tényleg 1 nagy G. :P

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.20. 18:57:54

@Alick:

Nagyon jó, erről én is csak most olvasok a te linked alapján.

S akkor felmerül a kérdés: Who polices the police? Mi több: Who polices those policing the police?

morph on deer 2021.07.20. 19:17:47

@különvélemény:
“ De ilyen világban élünk, a nembizonyítékok korában.”

Annak is eljön majd az ideje, ne aggódj.
Az egyébként bizonyítható, ha a telefonokban turkáltak a Pegazussal, mert nem nyom nélkül tevékenykedik, és mivel a programot csak államok vásárolhatják meg, annyira nem nehéz eljutni a következtetésig.

A kérdés inkább az, hogy milyen törvényes okra hivatkozhatnak, amely ezeknek a személyeknek a lehallgatását a jogi keretek között indokolttá tehette?

morph on deer 2021.07.20. 19:22:12

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
“ Hááát, ez az Orbán tényleg 1 nagy G. :P”
:)))
Semmi kétség.
Viszont én nem mondtam egy szóval sem, hogy a francia-marokkói vonalnak köze lenne a magyarokhoz, mindössze arra utaltam ezzel, hogy maga a téma nem fog elülni egyhamar, mert a nemzetközi történések életben tartják.

morph on deer 2021.07.20. 19:32:07

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
“ Viszont akkor nemcsak a magyar kormány sáros…”

Nem a program birtoklása az elsőrendű probléma, hanem hogy mire- és hogyan használják. Itt és most az tűnik elég aggasztónak, hogy a nevesített személyek szinte kizárólag politikai szempontból érdekesek csak, és ha ez így van, akkor nagy a gond, mert az ő lehallgatásuk a jelenlegi törvények szerint nem legális.
Attól tartok, hogy a jól bevált “majd az ügyvédek elintézik, oszt jónapot” most kevés lesz.

különvélemény 2021.07.20. 19:40:18

@morph on deer: "Az egyébként bizonyítható, ha a telefonokban turkáltak a Pegazussal"

Ezt nem kell bizonyítani, erre írták a kémszoftvert.
Hogy azokon a telefonokon turkáltak, amiket ők állítanak (sőt még ezt sem állítják, csak "sejtetik"), eddig semmilyen bizonyítékot nem tudtak bemutatni, mint saját magukat, mint tanúkat.
Az Amnesty/CLab/FStories semmit sem bizonyított sem eddig, sem ezután, sőt már bukott meg bizonyítási eljárásban, nemrég, valódi bíróságon.

"A kérdés inkább az, hogy milyen törvényes okra hivatkozhatnak, amely ezeknek a személyeknek a lehallgatását a jogi keretek között indokolttá tehette? "

Ez majd akkor lesz kérdés, amikor bármilyen hitele lesz annak az állítólagos listának, amit említenek.

Ne feledd, ez nem Snowden, meg Wikileaks, ahol nyilvánosság elé tártak giga/terabyte-nyi dokumentumot, amit te, vagy én is letölthettünk, és most is letölthetsz.
Ez az, én ezt mondom, itt vannak a "médiapartnereim" akik szintén ezt mondják, nyasgem köcsög, ha nem hiszed így jártál, a doksit megtartjuk magunknak sztori.
Mert másodpercek alatt égnének szénné, ha nyilvánosságra hoznák a semmit, persze itt nem lehet, mert titok, blabla. Adják oda legalább egy nem álbalos, nem globalista médiumnak, elég, ha csak centralista, vagy mérsékelten konzervatív újságnak az anyagot, rögtön óriási lenne a bukta, de ezt a "hitelességi próbát" nem fogják sosem meglépni, mert nem számít. Az emberek így is elhiszik, mert hinni akarnak.

CSOKKI MÁLNA 2021.07.20. 20:08:14

@Alick: No és amikor Ob(l)amáék lehallgatták Merkel kancellár asszonyt? Egy "kurvanyád" nem volt utána.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.20. 20:19:24

@morph on deer:

Ha kiderül, hogy bármilyen magyar titkosszolgálat vagy egyéb állami szerv törvénytelenül figyelt meg bárkit, akkor az tényleg nagy botrány lesz, mégpedig jogosan.

Kérdés viszont a bizonyíthatóság. Nem tudom, a magyar jogrendben létezik az amerikai chain of custody fogalma:

en.wikipedia.org/wiki/Chain_of_custody

Annyi bizonyos, hogy egy az Amnesty International vagy hasonló szervezet által megvizsgált telefon már nem használható bizonyítékként, mert nem zárható ki a manipuláció (tampering, doctoring).

különvélemény 2021.07.20. 20:26:32

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Annyi bizonyos, hogy egy az Amnesty International vagy hasonló szervezet által megvizsgált telefon"

Az AI által akár érintett, nemhogy megvizsgált telefon sem használható, mert nemrég perben állt az NSO-val, és elbukta a pert, mert akkor sem tudták bizonyítani a hekkelést, így egyértelműen ellenérdekelt fél:
www.reuters.com/article/us-cyber-nso-group-amnesty-idUSKCN24E1GP

CSOKKI MÁLNA 2021.07.20. 20:28:15

Ki beszél erről már majd szeptemberben, amikor a kispesti brigád kezén kattan a bilincs.:)

CSOKKI MÁLNA 2021.07.20. 21:08:25

@Sir Gombóc: No és mit reagáltak a németek? Még ők kértek elnézést? :) A google, meg a yahoo pedig közel szem azonos egy szuverén állam megválasztott vezetőjével. (Persze az eset önmagában mutatja, hogy mennyire szuverén..:)

nemecsekerno_007 2021.07.20. 22:04:38

@morph on deer: A nevesített személyek szinte kizárólag politikai indokból érdekesek.

Ja, az a 10 amit közzétettek a 300-ból.

nemecsekerno_007 2021.07.20. 22:08:10

@reCAPTCHA_védelem: Miért baj ha szóvá tesszük, hogy szivárványos lófasszal etetnek?!
Immáron 10 éve.

Sir Gombóc 2021.07.20. 22:22:55

@CSOKKI MÁLNA: ott van a cikkben, olvasd el.

CSOKKI MÁLNA 2021.07.20. 23:26:15

@Sir Gombóc: Pfff..Elmar Brok..Merkel meg lapított, mint szar a fűben.. Szánalmas.

kvp 2021.07.21. 10:28:34

Az ugye mindenkinek megvan, hogy eleg 1x lebuknia egy keszuleknek amin fent van a szoftver es arrol mar siman le lehet masolni es akarhany keszulekre felrakni? Igy loptak el az amerikaiak kemszoftvereit is, aztan mikor felkerult a netre elkezdte hasznalni mindenki, a sarki ukran kiberbunozotol a kinai allamig.

Az osszes keszuleken futo aktiv megfigyelesi eszkoz olyan, hogy ha lebukik a keszulek, akkor megfelelo eszkozok segitsegevel a teljes az adott keszulekre telepitett szoftvert le lehet masolni. A virusokat is igy szoktak visszafejteni a viruskereso adatbazisokba valo regisztaciohoz, tehat az ehhez szukseges technologia mar nagyon regi.

En magam reszerol feltetelezem, hogy a balhet kirobbanto szervezetnek is megvan a telepitocsomag, sot az is lehet sok keszulekre amin megtalaltak eleve ok raktak fel a vizsgalat soran. (es igazabol lejaratasi cellal akar meg is szorhattak a netet vele)

Egyre kevesbe valoszinu, hogy a magyar allamnak ehhez barmi koze is lenne...

CSOKKI MÁLNA 2021.07.21. 22:13:34

@kvp: Mindenesetre majd a kampányban lehet lobogtatni, mint a köteles beszédet. Persze már közel sincs olyan médiatúlsúlyuk, hogy eredményes legyen.
süti beállítások módosítása