1percesek

Előválasztás hacker-támadással

2021. szeptember 18. - DEFCON_

Alighogy elindult szombaton az ellenzéki előválasztás (mind a 106 egyéni választókerületben) rögtön félbe is szakadt, mégpedig technikai problémák miatt. (A procedúra előreláthatólag hétfőn indul majd újra.) Hogy pontosan miről is van szó, azt nem tudjuk, de informatikai gond léphetett fel, ami túlterhelést vagy hacker-támadást takar (esetleg a kettőt egyidejűleg). Valakik, valamilyen megbízásból szándékosan túlterhelték és meghekkelték az előválasztás informatikai rendszerét, ellehetetlenítve az 5 jelölt megmérkőzését. Pedig az ország választani akart és a részvételi hajlandóság minden várakozást felülmúlt szombat délelőtt. Ily módon azok, akik "megfúrták" az eljárást, a népakarattal "mentek szembe".

elovalasztas.jpg

Forrás: nepszava.hu

Találgathatunk, hogy vajon kik és miért tehették, de nagyon naivnak (és politikai szempontból vaknak) kell lennünk ahhoz, hogy ne rögtön a Fidesz embereire gondoljunk. Ez viszont felveti a hatalom félelmének gondolatát vagyis a tényt, hogy a Fidesz prominensei bizony igenis tartanak az előválasztástól és a hetek óta mutatott lebecsülő ignorálásuk csak álca. Akik "megrendelték" a szombati akciót, nagyon is féltik hatalmukat és kiváltságaikat az "ötös fogat" tagjaitól: Dobrev Klárától, Karácsony Gergelytől, Márki-Zay Pétertől, Jakab Pétertől és Fekete-Győr Andrástól [nagyjából ebben a kormányzóképességi sorrendben]. Ez pedig fókuszt és figyelmet irányít az előválasztásra azok számára  is, akik addig nem sokat foglalkoztak az egésszel. Nem beszélve arról, hogy mennyire szívet melengető látni a bebetonozottak idegességét (végre).

Hogy a későbbiekben (a tavaszi választásokon) milyen húzások várhatóak egy esetleges politikai fordulat bekövetkezésekor, csak sejteni lehet (a választás napján esetleg teljes leállás az információs rendszerben, hídlezárások sokasága, tüntetés a "B-középpel" és a megrendelt kemény-maggal ... stb). De már pusztán mindezek felmerülése is "jó jel" mert a Vár félelmét tükrözi.

2022 tavaszáig várható még ígérgetés (jobbról-balról), karaktergyilkolás (a jelöltek lejáratása) és félelemkeltés (jujj mi lesz, ha ezek győznek) stb, stb, de hogy a többségnek elege van e már annyira, hogy végre változtasson, csak 180-200 nap múlva derül ki.

1percesblog_alsofejlec2.jpg

 

Miért nem tudják sokan: mit ünneplünk augusztus 20-án?

Vannak akik megdöbbennek, mások dühösek lesznek, a legtöbben viszont csak vállat vonnak, amikor egy-egy médium (újság, TV, on-line felület) megkérdezi az utca emberét: mit ünneplünk augusztus 20-án és minimum felerészben rossz válaszokat hallanak. A helyzet az ugyanis, hogy az emberek nem kevesebb, mint fele rosszul tudja, vagy egyáltalán nem is tudja, hogy mit jelent a nagy felhajtás (pl tűzijáték) minden évben ezen a napon. Pedig nem bonyolult, ráadásul mindössze három nemzeti ünnepünk van (március 15., augusztus 20. és október 23.), így nem is lenne túl nagy kihívás legalább ennek a háromnak az ismerete. [Március 15-én az 1848/49-es forradalom és szabadságharcot, augusztus 20-án az államalapítást, és Szent István királyunkat, október 23-án pedig az 1956-os forradalom és szabadságharcot ünnepeljük.]

szentistvan.jpg

A kép forrása: kuruc.info

Mi lehet a nagy tudatlanság oka? Három dolog bizonyosan: egyrészt oktatási rendszerünk, mely sajnos nem helyez elegendő hangsúlyt a nemzeti ünnepekre, szimbólumokra, szokásokra és hagyományokra, másodrészt a "nagy nemzeti érdektelenség", mely egy ideje a mai társadalom egyik átka és a magyar családokban sem teszi témává a magyar történelem ünnepeit, végül a hazai média, mely elhanyagolja a három említett napnak a kiemelését és történelmi szerepét.

Az 1000 és 1038 közt népünket vezető Szent István a legelső olyan magyar uralkodó volt, aki már nem fejedelemként, hanem a keresztény Európa által elismert királyként uralkodhatott, megalapítva a középkori keresztény magyar államot, melyet minden európai monarchia elfogadott (a pápával együtt). Augusztus 20-án tehát Szent István királyunkat és az államalapítást ünnepeljük és történelmünk egyik legfontosabb fordulópontjára emlékezünk. Ez a lépés biztosította ugyanis fennmaradásunkat (és európai beilleszkedésünket). 

A munkaszüneti nap, a tűzijáték a sok program és ünneplés nem önmagáért van tehát, hanem olyan gondolatokért, melyek európaiságunkról szólnak. Nagyon is aktuális téma, kár lenne tagadnunk. 

1percesblog_alsofejlec2.jpg

A magyar Watergate megfigyelési-botrány

Sok - sok éve, 1972 június 17-én fontos esemény forgatta fel az USA közvéleményét: öt kormánynak dolgozó személyt tartóztattak le ugyanis a washingtoni Watergate épületben, mert betörtek a demokrata párt irodáiba és lehallgató-készülékeket helyeztek ott el. Alig 25 hónappal később (1974 augusztus 9-én) az Egyesült Államok elnöke, Richard M. Nixon lemondani kényszerült elnöki hivataláról. Az amerikai közvélemény és igazságszolgáltatás nem tűrte, hogy Nixon megússza a lehallgatási botrányt.

watergate.jpg

Ma, Magyarországon hasonlóan komoly ügy borzolja a kedélyeket: a Direkt36 ugyanis (kb 24 órával ezelőtt) leleplezte, hogy egy kizárólag kormányok által megvásárolható izraeli szoftverrel (a neve: Pegasus) 300 hazai közszereplőt (!) újságírót, politikust, jogászt és egyéb személyt figyeltek meg (nyilvánvalóan és egyértelműen kormányzati megbízásból). Az első kérdés (bennem legalábbis):

"tényleg ennyire paráznak odafönt az ellenzéki értelmiségiektől?"

Ami magát az esetet illeti: a kormány tagad, sőt bagatelizál, az ellenzék ügyetlenkedik, a lakosság meg a vállát vonogatja. Hááát nem vagyunk egy Amerika. Ott már 72-ben belebukott egy hasonló ügybe egy elnök, itt meg nem is nagyon idegeskedik a kabinet. Miért is tenné? Nem tartanak semmitől. Az itteni lakosság nem az a gyorsan ítélkező tömeg. Jó, oké, Gyurcsány ellen megmozdultunk, de hol vagyunk már attól.

megfigyeles.jpg

A magyar Watergate - hogy egy nagy magyar film-klasszikust idézzek - olyan, mint az 50-es években narancsként termesztett citrom: "kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a mienk".  

 ***

1percesblog_alsofejlec2.jpg

2021.07.18.(11:55) 

Nagyhatalmak titkos alakulatai

Arról már a külföldi híradások, média-megjelenések, CNN, BBC, Al-Jazeera beszámolók révén is régóta tudunk, hogy az amerikai hadsereg, illetve az USA-titkosszolgálatok, de leginkább a CIA rendszeresen hajt végre különböző titkos katonai akciókat határain kívül is (például különböző személyeket likvidál, mint másfél éve Szulejmáni iráni tábornokot egy drónnal Bagdadban, 2020 januárjában). Viszont arról már sokkal kevesebb az információ, hogy Oroszország is hasonlóan cselekszik egy ideje: Vlagyimir Putyin, 21 éve hatalmon lévő orosz diktátor vezető legalább 7 éve szponzorálja és irányítja azokat a titkos fegyveres csoportokat, melyek például a 2014/15 -ös ukrajnai konfliktusban is megjelentek (és azóta is jelen vannak), majd beavatkoztak a 2016-os amerikai elnökválasztásba és bevetésre kerültek a szíriai polgárháborúba, sőt Líbiában, Venezuelában illetve Szudánban is (és még ki tudja hány helyen).

specnaz.jpg

Orosz specnaz katonák (A kép forrása: rbth.com)

Az egyik ilyen titkos orosz fegyveres szervezetről - konkrét nevén a Wagner-csoportról - Amy Mackinnon újságírónő írt érdekes cikket a Foreign Policy nevű on-line újságban. [A cikket a danubeintitute blog szemlézte színvonalasan.] Ez alapján úgy tűnik, hogy a már ismert szpecnaz különítmények mellett létezik legalább még egy ugyancsak komoly katonai erővel rendelkező, jól képzett orosz különleges alakulat, mely a piszkos munkát végzi Putyinnak külföldön. Orosz újságírókat likvidál és az orosz érdekeket "egyengeti" afféle orosz CIA módjára.

A dolog annyiban mindenképp érdekes, hogy a közgondolkodásban elég népszerű, "Amerika a világ rendőre" elképzelést némileg árnyalja, hiszen egyértelművé teszi, nem csak a csúnya, gonosz USA de bizony Oroszország is rendszeresen avatkozik más államok ügyeibe és likvidál más országbeli "ellenségeket". Mármint olyan személyeket, akik számukra ellenségnek minősülnek. 

1percesblog_alsofejlec2.jpg

2021.07.18.(11:55) 

Putyin: a nyugat nem nyerné meg a 3. világháborút

Alig egy hete, június 23-án komoly nemzetközi hatású, katonai incidens zajlott a Fekete-tengeren, amikor egy brit romboló megsértette az orosz felségvizeket a Krím-félsziget közelében. Az oroszok figyelmeztető lövéseket adtak le és egy Szu-24 még bombát is dobott a HMS Defender útvonalára. Persze mindkét fél máshogy közölte le az eseményt, a britek egyszerűen letagadták az egészet (szerintük nem is történt semmi, még a figyelmeztető lövések sem igazak), az oroszok meg fenyegetőztek.

putyin.jpg

A kép forrása: kiszo.net

Az egészben nem is az az érdekes, hogy mit keresett egy angol hadihajó az orosz partoknál, vagy hogy kiállta e a próbát az orosz partiőrség és légvédelem (hisz nyilvánvalóan tesztelték mindkettőt), hanem hogy mit reagált Putyin az esetre. Felmerült benne ugyanis a harmadik világháború gondolata, melyet szerinte nem nyerhetne meg a nyugat.

Nos, a kijelentése minimum vitatható, kétszeresen is: egyrészt megnyerhet e BÁRKI is egy atomháborút hisz a harmadik nagy világégés, biztosan atomkatasztrófákat hozna, milliók halnának meg, városok tűnnének el a Föld felszínéről és az emberiség a középkorba süllyedne vissza. Másrészt Oroszország hadereje ugyan kétségtelenül hatalmas, mégis töredéke csupán a NATO 30 országból álló hadseregének. [USA - Oroszország haderő-összevetés] De még önmagában véve az amerikai haderőnek is. Minden téren. Azért reméljük, Vlagyimirünk tudja ezt lelke mélyén és nem vizionál többé atomháborúkról. Azt ugyanis mindenki megszívná.

krim_felsziget.jpg

A kép forrása: dreamstime.com

A fenti térképen a Krím félsziget látható és az ukrán - orosz területek. A félszigetet 2014-ben szállták meg az oroszok. Azóta a nemzetközi tiltakozások és szankciók dacára Oroszország részét képezi.

1percesblog_alsofejlec2.jpg

2021.07.01.(12:10) 

A 10 legforróbb ország Földünkön

Szinte elviselhetetlenül melegnek érezzük a napokban jellemző 35-38 fokos (néhol még forróbb) hőmérsékleteket, holott vannak országok, ahol egész évben ez a jellemzően megszokott meleg és a 45-50 fokos hőség sem ritka. Ha az országonkénti éves átlag-hőmérsékleteket nézzük: a 10 legforróbb ország közül a legelső: Burkina Faso. (A lenti térképen sárga-piros körrel jelölve) 

legforrobb_orszagok.jpg

A kép forrása: wikipedia.org

Burkina Faso három Magyarországnyi nagyságú és 20 millió lakosú afrikai állam, nem messze az egyenlítőtől. Lakossága szinte teljes egészében fekete bőrű és túlnyomórészt (60%-ban) muszlim vallású. A Föld legszegényebb országai közé tartozik, ahol az egy főre jutó GDP majdnem egy huszada a magyarországinak (alig 2 ezer $). Az évi középhőmérséklet közel 30 fok (téli-nyári), amit a tengerpart hiánya is fokoz. Július-augusztusban rendszeresen fordul elő 40-45 fok is az ország fővárosában Ouagadougou -ban.

A föld 10 legmelegebb országának listája a következő:

  1. Burkina Faso (Afrika)
  2. Mali (Afrika)
  3. Kiribati (Csendes-óceán)
  4. Dzsibuti (Afrika)
  5. Tuvalu (Csendes-óceán)
  6. Szenegál (Afrika)
  7. Mauritánia (Afrika)
  8. Maldív-szigetek (Indiai-óceán)
  9. Palau (Csendes-óceán)
  10. Benin (Afrika)

Közös jellemzőjük a hatalmas forróság mellett a szegénység és elmaradottság (illetve 3 kivétellel a muszlim vallás). A valaha mért legmagasabb hőmérsékletet egyébként 1913 július 10-én mérték az USA területén, a kaliforniai Furnace Creekben, 56,7 fokot. A Föld legforróbb városa az eritreai (Afrika) Assab, Dzsibuti közelében. Európában a legmelegebbet, 48 fokot Athénban mérték, 1977 július 10-én.assab.jpg

Assab városa, a Föld legforróbb települése (forrás: http://awate.com/assab-eritrean-nose/assab-the-nose-of-eritrea/)

A napokban érzékelhető 35-38 fokos hőségben vigasztalódjunk azzal, hogy vannak helyek, ahol lényegesen forrób a helyzet. 

Felhasznált forrás:

űhttps://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_average_yearly_temperature

1perces_alsologo.jpg

Mozgásterünk a nagyhatalmak között

A nemrégiben lezajlott NATO-csúcson derült ki: Magyarország teljesíteni fogja a NATO felé az elvárásokat (elérjük a 2%-os katonai ráfordítási küszöböt [a költségvetésünkből]) sőt több területen is aktív részt vállalunk majd az Észak-Atlanti Szerződés akcióiban. (Egészségügyi alakulatok kiküldése, KFOR vezetés, balti államok légvédelmében részvétel, egyéb missziók, stb). Mindezt maga Orbán Viktor jelentette be. Korábban, 2018 decemberében 44 harckocsi és 24 önjáró löveg megvásárlásáról írt alá megállapodást (illetve 18 db egyéb eszközre szerződtünk), melyek nagy részét azóta már át is vettük. Úgy tűnik miniszterelnökünk pontosan átlátja, hogy amíg a NATO felé minden elvárásnak eleget tesz és a nyugati hadi-iparnak is ad megrendeléseket (vagyis lényegében "tejel" nekik) addig más területeken elnéző hozzáállásra számíthat. [Erről majd máskor bővebben.]

erdogan.jpg

Orbán és a nagy barát Erdogan (kép forrása: telex.hu)

Miközben azonban a NATO felé egyértelműen "jófiúk" vagyunk, addig megy a pajtásozás a keleti diktatúrákkal is, így a putyini Oroszországgal és az Erdogan vezette Törökországgal (nem beszélve a kazahokról, akiknek sikerrel adtuk be, hogy a rokonaink - így a Türk Tanácstól is kaphatunk némi támogatást). Felvetődik a kérdés: mekkora Orbán mozgástere ebben a sajátos kétkulacsos hinta-politikában, amit csinál egy ideje. Tud Putyinnak szolgálatokat tenni (pl vétók parancsszóra) és az önálló nagyhatalmi politikába kezdő Törökországgal is összefogni úgy, hogy közben Brüsszelnek is megfeleljen? Úgy tűnik igen, legalábbis egyelőre "működik" a dolog. Kínának önként behódolunk (jöjjön csak a Fudan és a Bank of China), Putyint kiszolgáljuk, Erdogannal meg katonai szerződést írunk alá. És közben a NATO -t partnerségünkről biztosítjuk. Ez kérem a "Hungarian way" a magyar külpolitikai "csoda".

***

1perces_alsologo.jpg

Homofób törvény - tényleg ez most a legsürgősebb teendő?

Van problémánk rengeteg: itt van például a világméretű koronavírus járvány, mely után talpra kéne állnunk valahogyan és komplett gazdasági ágazatokat helyreállítanunk. Aztán vannak haldokló területeink is, mint az egészségügy, ahol hamarosan teljes összeomlás prognosztizálható, így ott sem ártana valamiféle válságkezelés. Mentőövet kellene dobni számtalan gazdasági szektornak, de mondhatnánk a nyugdíj-rendszert is, mely időzített bomba. Végül itt vannak a nemzetközi dolgok: például Kína nyomulása (gazdasági gyarmatosítása), az EU válsága, az Oroszországhoz fűződő kapcsolataink ... stb. Ráadásul mindezek tetejébe óriási méreteket kezd ölteni hazánkban az elszegényedés, a középrétegek lecsúszása, komplett városok, települések csődközelisége és a milliónyi törésvonal kialakulása, elmélyülése a magyar társadalomban. 

A temérdek gond közepette viszont úgy tűnik a legégetőbbnek a homoszexuálisokkal szembeni nagy nemzeti odavágás bizonyul, hiszen ezt vették legelőre kormánypárti honatyáink. Már kész is a törvény, dörzsölődnek a kezek: "na, most majd jól megkapják a b&zik". Nagy öröm ez számukra. Hiába na, a nemzeti-konzervatív-populizmushoz kemény erkölcsi tartás szükségeltetik, akármilyen bunkóból nem lehet ám ekkora hazafi. Gratulálunk, megtették, amit megkövetelt a haza.

homofob.jpg

Kép forrása: index.hu

Kérdés: mi lesz a következő legsürgősebb lépés: szigorítani a mozgássérültek ügyein, keményebbre venni a hajléktalan-adót, körmére nézni a romáknak, esetleg plusz adót kivetni a mélyszegénységben élőkre? Hiába na, sok még a fontos teendő! 

***

1perces_alsologo.jpg

Üdvözlünk az 1 perces blogon!

Örkény István (1912-1979), az egyik legkedveltebb íróm 1968-ban jelentette meg először Egyperces novellák című gyűjteményét, mely gyermekkoromtól kedvencemmé vált. Örkény megmutatta, hogy röviden, tömören, egyetlen percbe foglalva is lehet értéket teremteni. Blogom ennek a gondolatnak a jegyében született, ám a témák terveim szerint inkább a közélet, a történelem, a filmek és a világpolitika tárgyköreiből kerülnek majd ki. Közös jellemzőjük a rövidség, az alig 1-2 perc alatt elolvasható terjedelem.

***

1perces_alsologo.jpg

süti beállítások módosítása